Jablka
Jablko je snad nejběžnější druh ovoce, který známe. Je častou součástí našeho jídelníčku, ať už ho jíme syrové, či v podobě oblíbeného jablečného závinu či koláče, připravují se z něj džemy či kompoty, vyrábí se z něj oblíbený jablečný mošt a je také součástí džusů či ovocných čajů.
Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Např.:
- snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
- posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
- stabilizují hladinu cukru v krvi
- příznivě ovlivňují celou zažívací soustavu
- mají vysoký obsah vlákniny
- posilují dásně
- působí protizánětlivě
zdroj : wikipedia
4 položek celkem