Kůzlečí maso
Jde o maso jemné a velmi kvalitní, které neobsahuje téměř žádné tuky a cholesterol. Naopak je bohaté na bílkoviny a minerály. V nabídce je k dispozici maso masných plemen s podílem minimálně 75% plemene Burské především v vykastrovaných mladých kozlíků. Nejedná se o žádné staré "dojné" kozy a maso tak nemá ten všeobecně rozšířený "přípach"
Maso je k dispozici ve velice omezeném množství převážně na přelomu podzimu a zimy a doporučujeme ho předem objednat.
Důležitým faktorem ovlivňujícím chuť a kvalitu masa je pobyt zvířat ve volných výbězích, kde je přirozenou potravou tráva z pastvin a navíc jsou zvířata v dobré kondici, díky pravidelnému pohybu.
Kůzlečí maso je lehce stravitelné, má malý obsah nasycených kyselin, a je tím pádem vhodné třeba pro ty, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Konzumace se doporučuje také pro osoby na bezlepkové dietě nebo jako prevence kardiovaskulárních chorob a také jako strava pro sportovce.
Rozdělení kůzlečího masa
KŮZLEČÍ KRK - Šťavnatý a ideálně tučný kousek masa je vhodný pro pomalé metody přípravy jako vaření nebo pečení. Z krku připravíte skvělý guláš nebo pikantní ragú, ale nejlépe mu vyhovuje pozvolné pečení při nízké teplotě s kořenovou zeleninou a česnekem.
KŮZLEČÍ HRUDÍ A BOK - Tučnější kousek masa, který se dá ale delším pečením nebo vařením dobře připravit. Můžete ho také nechat marinovat v oleji, soli a česneku a pak opéct na cibulce.
KŮZLEČÍ PLEC - Výrazná a aromatická část kůzlečího je jako dělaná na pečení a grilování. Zkuste ji prošpikovat špekem, přidat kořenovou zeleninu a trochu voňavého tymiánu a pozvolna péct.
KŮZLEČÍ HŘBET - Málo tučné, kvalitní maso, kterému pro změnu sluší rychlejší typ přípravy, třeba na grilu nebo na pánvi. Pokud jej chcete péct, volte rozhodně kratší dobu. Báječně chutná prošpikované domácí slaninou a podlévané černým pivem.
KŮZLEČÍ KÝTA - Je vynikající volbou na grilování nebo pro opékání zprudka na pánvičce. Rozumí si s bylinkami jako jsou bazalka nebo tymián.
![Kůzlečí hřbet s kostí cca 1kg](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.farmapodhazmburkem.cz/user/shop/detail/308_kuzleci-hrbet-s-kosti-cca-1kg.jpg?655a7b52)
Málo tučné, kvalitní maso, kterému pro změnu sluší rychlejší typ přípravy, třeba na grilu nebo na pánvi. Pokud jej...
![](/cms/img/common/missing_images/detail.png)
Kůzlečího máme jen velice omezené množství a proto je skoro vždy vyprodané na celý rok dopředu a je třeba si ho...
![](/cms/img/common/missing_images/detail.png)
Kůzlečího máme jen velice omezené množství a proto je skoro vždy vyprodané na celý rok dopředu a je třeba si ho...
![](/cms/img/common/missing_images/detail.png)
Šťavnatý a ideálně tučný kousek masa je vhodný pro pomalé metody přípravy jako vaření nebo pečení. Z krku připravíte...
![](/cms/img/common/missing_images/detail.png)
Je vynikající volbou na grilování nebo pro opékání zprudka na pánvičce. Vít Morkus také doporučuje jehněčí kýtu...
![](/cms/img/common/missing_images/detail.png)
Výrazná a aromatická část kůzlečího je jako dělaná na pečení a grilování. Zkuste ji prošpikovat špekem, přidat...
![](/cms/img/common/missing_images/detail.png)
Kůzlečího máme jen velice omezené množství a proto je skoro vždy vyprodané na celý rok dopředu a je třeba si ho...