Kůzlečí maso
Jde o maso jemné a velmi kvalitní, které neobsahuje téměř žádné tuky a cholesterol. Naopak je bohaté na bílkoviny a minerály. V nabídce je k dispozici maso masných plemen s podílem minimálně 75% plemene Burské především v vykastrovaných mladých kozlíků. Nejedná se o žádné staré "dojné" kozy a maso tak nemá ten všeobecně rozšířený "přípach"
Maso je k dispozici ve velice omezeném množství převážně na přelomu podzimu a zimy a doporučujeme ho předem objednat.
Důležitým faktorem ovlivňujícím chuť a kvalitu masa je pobyt zvířat ve volných výbězích, kde je přirozenou potravou tráva z pastvin a navíc jsou zvířata v dobré kondici, díky pravidelnému pohybu.
Kůzlečí maso je lehce stravitelné, má malý obsah nasycených kyselin, a je tím pádem vhodné třeba pro ty, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Konzumace se doporučuje také pro osoby na bezlepkové dietě nebo jako prevence kardiovaskulárních chorob a také jako strava pro sportovce.
Rozdělení kůzlečího masa
KŮZLEČÍ KRK - Šťavnatý a ideálně tučný kousek masa je vhodný pro pomalé metody přípravy jako vaření nebo pečení. Z krku připravíte skvělý guláš nebo pikantní ragú, ale nejlépe mu vyhovuje pozvolné pečení při nízké teplotě s kořenovou zeleninou a česnekem.
KŮZLEČÍ HRUDÍ A BOK - Tučnější kousek masa, který se dá ale delším pečením nebo vařením dobře připravit. Můžete ho také nechat marinovat v oleji, soli a česneku a pak opéct na cibulce.
KŮZLEČÍ PLEC - Výrazná a aromatická část kůzlečího je jako dělaná na pečení a grilování. Zkuste ji prošpikovat špekem, přidat kořenovou zeleninu a trochu voňavého tymiánu a pozvolna péct.
KŮZLEČÍ HŘBET - Málo tučné, kvalitní maso, kterému pro změnu sluší rychlejší typ přípravy, třeba na grilu nebo na pánvi. Pokud jej chcete péct, volte rozhodně kratší dobu. Báječně chutná prošpikované domácí slaninou a podlévané černým pivem.
KŮZLEČÍ KÝTA - Je vynikající volbou na grilování nebo pro opékání zprudka na pánvičce. Rozumí si s bylinkami jako jsou bazalka nebo tymián.
Málo tučné, kvalitní maso, kterému pro změnu sluší rychlejší typ přípravy, třeba na grilu nebo na pánvi. Pokud jej...
Kůzlečího máme jen velice omezené množství a proto je skoro vždy vyprodané na celý rok dopředu a je třeba si ho...
Kůzlečího máme jen velice omezené množství a proto je skoro vždy vyprodané na celý rok dopředu a je třeba si ho...
Šťavnatý a ideálně tučný kousek masa je vhodný pro pomalé metody přípravy jako vaření nebo pečení. Z krku připravíte...
Je vynikající volbou na grilování nebo pro opékání zprudka na pánvičce. Vít Morkus také doporučuje jehněčí kýtu...
Výrazná a aromatická část kůzlečího je jako dělaná na pečení a grilování. Zkuste ji prošpikovat špekem, přidat...
Kůzlečího máme jen velice omezené množství a proto je skoro vždy vyprodané na celý rok dopředu a je třeba si ho...