Jehněčí maso
Jde o maso jemné a velmi kvalitní, které neobsahuje téměř žádné tuky a cholesterol. Naopak je bohaté na bílkoviny a minerály. V nabídce je k dispozici maso masných plemen s podílem minimálně 50 % plemene Dorper a poté s podílem 80% - 100% podílu plemene Dorper.
Plemeno Dorper bylo vyšlechtěno v Jižní Africe ve třicátých letech minulého století. Maso tohoto plemene je výrazně světlejší, než klasické jehněčí a je díky svým vlastnostem ve světě prodáváno jako samostatná kategorie "jehněčí Dorper". Maso má malým obsah tuku a i v dospělém věku velice malou míru skopového přípachu. Jehněčí maso příjemně voní a pro jeho přípravu se doporučuje použití bylinek jako tymiánu, rozmarýnu, česneku apod.
Rozdělení jehněčího masa
Jehněčí krk - Maso z krku (krkovičky) a zákrčí (šrůtky) je dobře prorostlé a šťavnaté. Proto se výborně hodí na guláš, perkelt nebo ragú, případně na asijské kari. Můžete ho také nakrájet na steaky ke grilování nebo smažení.
Jehněčí hrudí a bok - Nepatří ke zrovna nejžádanějším částem jehněčího masa, protože obsahují velké množství tuku. V polévce, guláši nebo ragú ovšem chutnají skvěle. Z boku a vykostěného hrudí se dají připravit výborné rolády.
Jehněčí plec -Je aromatická, má intenzivní chuť a hodí se k pečení nebo dušení. I ji můžete použít na roládu, vzhledem k vyššímu podílu tuku je vhodná také k mletí. Z mletého jehněčího pak připravíte třeba delikátní karbanátky na burgery nebo na nejen na Balkáně velmi oblíbené čevapi.
Jehněčí hřbet - Patří k nejhodnotnějším a nejlahodnějším částem jehněčího masa, je jemně vláknitý a libový. Hřbet mladých zvířat se většinou peče vcelku, po nakrájení na medailonky se výborně hodí též na grilování.
Jehněčí kýta - I ona patří mezi oblíbené a kvalitní části. Maso z ní je křehké, libové, jemně vláknité a má příjemně pikantní chuť. Kýta mladých zvířat se peče vcelku. Skvěle chutná s čerstvými bylinkami. Můžete ji také použít na grilování či pro přípravu jemných libových řízků, které obsahují minimum chrupavek.
Jehněčí kolínka - Často opomíjené krátké maso vhodné k pečení.